Blogi

Neiu soojendab varbaid valge moodulahju Taneli ees

märts 26, 2020

10 küsimust ja vastust moodulahju kohta

Kindlasti on nii mõnelgi inimesel elus tekkinud küsimus, et mis on moodulahi? Miks sellest nii palju räägitakse ja mis on selle eelised tavalise kaminaga võrreldes? Kümnele populaarsele küsimusele vastab Ahja Moodulahju juhataja Marko Kurits.

1. Mis on moodulahi?

Moodulahi on tehases valmistoodetud elementidest ahi, põhimõtteliselt samasugune ahi nagu iga teinegi, ainult valmiselemendid on suuremad ja raskemad, tänu sellele saab ahju paigaldada kuni 2 päevaga. Kiire paigaldus on hea selle poolest, et paigaldada saab ka südatalvel ja pere kodurahu on häiritud ainult kaks päeva.

2. Miks on moodulahi hea? Mis on eelised kamina ees?

Moodulahi on raske ja säilitab kaua soojust (kuni 24h). Kui klient ei taha olla “katlakütja”, peab ahju valikul jälgima kahte asja: ahju massi ja ahju suurust. Mass salvestab ja suurus kiirgab seda ruumi. Korraliku ahju kütmine võtab aega kuni 90 minutit ja ahi suudab toas sooja hoida 24h. See, kas ahju tuleb kütta üle kahe või kolme päeva, oleneb juba maja soojapidavusest ja inimese enda soojavajadusest. Mõnele piisab +18C kraadi, teisele on ka +24C vähe. Otse loomulikult peab olema ahi inimesest kõrgem, sest nii on tagatud inimese heaolu, sest oi kui mõnus on panna talvel selg vastu suurt ahjuseina. Kui ahi on poole seljani või õlani ei pruugi seda mõnusat tunnet kätte saada.

3. Kuidas moodulahju kütta?

Moodulahju kütetakse nagu tavalist ahju. Ühekordne lubatud küttekogus koldesse (kuni 16kg puid) ja kindlasti kasutada pealt süütamist. See on hea sellepärast, et siis läheb tuli vaikselt põlema ning koldeseinad ja lõõristik saavad hakata vaikselt soojenema – nii on tagatud ahju pikem eluiga, korstnast väljub puhtam õhk ning meil kõigil on parem elada.

4. Millest moodulahi on valmistatud? Kui kaua sooja hoiab?

Moodulahi on valmistatud looduslikust rauamaagist (Croval), mis on põletusahjust läbi käinud ja jahvatatud. Soomlased valmistavad niimoodi ahjusi juba 70 aastat. Sooja suudab moodulahi hoida olenevalt keskkonnast ja hoone soojustusest 12-36 tundi.

5. Kas moodulahjule kehtib garantii?

Jah, kehtib garantii. Koldele kaks aastat ja ahjule viis aastat. Koldel kaks sellepärast, et me ei suuda kontrollida kütmisprotsessi ning kui ahjus kütta selleks mitte ettenähtud kütust (igasugune prügi), siis ahju eluiga väheneb tuntavalt. Aga hea uudis on see, et kuna moodulahjudel ei ole võlvi, siis on koldes olevad šamottkivid vahetatavad. Šamottkivisid saab vahetada läbi ahjuukse, seega moodulahjude eluiga võib kesta mitu põlvkonda.

6. Kui kaua ühte moodulahju toodetakse?

Moodulahju tootmiseks kulub üks päev.

7. Milline on moodulahju ajalugu?

Moodulahju leiutasid, sellisel kujul nagu meie toodame, soomlased. Croval on põhimõtteliselt metallitööstuse ülejääk ning kõrvalprodukt, mis tekib metallmaagi tootmisest – seda ei pea spetsiaalselt kaevandama ja põletama nagu tellist ja šamottkivi. Seega võib öelda, et moodulahi on loodussäästlik ahi. Paigaldajad sõidavad autoga kaks korda objektile, mitte ei käida kuu aega iga päev seda paigaldamas, seega jalajälg loodusele on kindlasti väiksem.

8. Miks saab öelda, et Ahja moodulahi on kõige parem ahi?

Ahja moodulahi on ahi, mis läheb aastatega järjest paremaks, ökonoomsemaks ja kindlasti ka vähem saastavamaks. Me näeme selle nimel palju vaeva ja teeme koostööd omaala spetsialistidega. Kõige suurem koostöö seoses ahjude katsetamise, kollete ja ahju lõõristiku välja töötamisega käib meil Eesti Maaülikooli katlalaboriga.

9. Kas tõesti saab kasutada viimistlusel looduskive, vannitoa plaate? Millised on veel võimalused?

Viimistluses saab kasutada kõike, mis ei põle ja ei sula. Looduskivid, klinker ja täismassplaadid, keraamilised plaadid, ahjupotid, kuumuskindlad värvid, krohvid, savikrohvid – valik on suur. 

10. Kas moodulahi on tõesti liigutatav? Kuidas on see võimalik?

Ahi on tõepoolest liigutatav. Kuna tegemist on moodulitega, mis on ühendatud ahjusaviga, siis on ahi kergesti lahtivõetav ja teisaldatav. Kaduma läheb ainult ahju pealispinnal olev viimistlus, mida saab uuesti teha.

Tutvu ka teiste blogipostitustega ja saa moodulahjudest rohkem teada!

Sulle võivad veel meeldida…

Kuidas valida moodulahju?

Kuidas valida moodulahju?

Kuidas valida moodulahju? 1. Kas ahjust saab põhiküte või abiküte? Selle järgi saab hakata hiljem valima mudelit....